Sayfalar

1 Aralık 2010 Çarşamba

"Ahkam kesmemek" üzerine Ahkam kesiyorum, Peh!


Çevrede ahkam kesen birini görürüsen bil ki o konu hakkında bildikleri üç beş kelimeyi geçmez. (İstisnalar kaideyi bozmaz.)

Dün arkadaşım anlattı. Metrobüsteyken arkasındaki iki üniversite öğrencisi konuşuyorlarmış.

- Doktor  ilk önce otizm başlangıcı teşhisi koymuş ya meğer şizofren başlangıcıymış
- Aman canım boşver ikisi de delilik değil mi?
(Sorma otobüs de bir cahil kaynıyor, öğrensinler canım nedir ne değildir!)

Orada olmadığımdan konuşmanın ne şekilde devam ettiğini bilemeyeceğim ama bağıra bağıra konuşmalarından, etrafa bakıp göz süzmelerinden, kelimelerin ağızlarından fazla bilmiş çıkmasından belliymiş ahkam kestikleri. Ah ben orada olacaktım ki arkamı kibarca döner meraktan ölüyormuş gibi yaparak "Merak ediyorum otizm nasıl bir hastalık, başlangıcında ne gibi belirtiler var?" der sonra da verecekleri cevapları dinlerken sinsi sinsi gülerdim.

Ahkam kesmek "hey bana bakın gerizekalılar, sizden daha çok şey biliyorum, bilimsel terimleri cümle içinde kullanabiliyor, sentez yapabiliyorum." demek değil de nedir? Bir kere çok şey bilen insanın konuşurken doğru biliyor muyum diye hafif de olsa kendinden şüphe edebileceğini unutuyolar herhalde.

Bak bu konuyla alakalı bir şey daha var. İnsanın özgürce rahatsız olmadan bilmiyorum diyebilmesi için de ahkam kesmeyecek kadar bilmesi gerekiyor bence. Yanlış biliyorsa da doğrusunu öğrenince mutlu olmasını bilmek için de gerek bu. Zira sabitlenmiş fikrin insana konuştuklarıyla küçük düşmesinden başka ne etkisi olur ki. Anlaması gerekiyor insanın birşeyler öğrenmeye başladıkça dünyadaki bütün bilgilerin asla hepsini bilemeyeceğini. Bir sürü kitap var dünyada mesela. Hepsini insan nasıl okusun. Bu ahkam kesenler kendilerini öyle bir şey sanıyorlar ki kendi okuduklarını biz okumayınca mutlu oluyorlar. "Oley, onu geçtim!" diye mi düşünüyorlar ne.

Bak gördünüz mü ben de ahkam kesmemek gerek derken bile ahkam kesmiş oldum. Anlayacağınız daha öğrenecek çok şeyim var.
Dikkat ahkam kesenler buna benzeyebilir! (Soldakine)

7 yorum:

  1. neden 38237129. dünya ülkesiyiz işte cevap burda.
    hatun sonuna kadar haklı beyler

    YanıtlaSil
  2. Telekinesis... teşekkür ederim, eyvallah. :))

    YanıtlaSil
  3. e kitap gibi kızdan da bu beklenirdi telekinesis. doğru sahiden :)

    YanıtlaSil
  4. benden evvel yorum yazan arkadaşların söylediği gibi bu hadise'ye dair yapılan açıklamalar doğru mudur orasını bilemeyeceğim lakin hadise'nin gerçek olduğu tartışma götürmeyecek boyutta.fakat ben insanların ahkam kesme hürriyetlerinin de olması gerektiğini düşünüyorum,bırakın konuşşun size ne gibi bir zararı var acaba?onun sizce ''birşey biliyormuşcasına'' konuşuyor olması sizi niçin rahatsız ediyor?kendiniz birşeyler bilmekteyken onlar gibi toplum içinde konuşamadığınız için mi?bunun adı ego'dur başka birşey değildir,ha o adamların sesli konuşmaları ha da kitap gibi olan kız arkadaşımızın bunu yazı konusu edinmesi ... hay bin ego !

    YanıtlaSil
  5. Anıl.B...sana da Eyvallah. Yüksek egom olmadığını söylemedim ki zaten

    YanıtlaSil
  6. 'Ah ben orada olacaktım ki arkamı kibarca döner meraktan ölüyormuş gibi yaparak "Merak ediyorum otizm nasıl bir hastalık, başlangıcında ne gibi belirtiler var?" der sonra da verecekleri cevapları dinlerken sinsi sinsi gülerdim.'

    bu da ahkam kesmek olmuyor mu biraz=)

    YanıtlaSil
  7. yazınızı okumak keyif verici.

    son kıllanma tarihi...
    yazının başlığı zaten "ahkam kesmemek üzerine ahkam kesiyorum"
    sanırım sorunun cevabı bu başlıkta.

    YanıtlaSil

Yorum alın, yorum yapın. Bloglara can verin.