Sayfalar

14 Şubat 2011 Pazartesi

Takılmadan Neden Okuyamam Kİ

Bazen, hatta sık sık, deli gibi bir yazara taktığım olur. O aralar ondan başkasını okumam. Peyami Safa'ya takmıştım mesela. Kendi adıyla yazdığı kitapları yazılış sırasına göre okuduğum yetmiyormuş gibi "Server Bedii" takma adıyla yazılmış, o zamanların piyasa kitaplarını bile- bulabildiğim kadarıyla- okumuştum. Böyle durumlarda ne zaman ağzımı açsam
"peyami safa da yalnızız romanında..."
"Ay Virginia Woolf'un da Orlando'sunda  çok komik bir göndermesi var..."
"Oscar Wilde  gibi konuştun şimdi..." gibi şeyler diyerek iyice bezdiririm arkadaşlarımı.
Hatta o zamanlarda tam ağzımı açacak olurum "Hah, söyle woolf bunun üzerine ne demiş." deyip gözlerini devirirler. Bu gibi anlarda kafa patlatıcı olurum. Ayrıca edebiyat ukalası da kesilirim, yazar ahkamı da keserim.(Gülünç duruma da düşerim.)

Bu aralar da Paul Auster'e takmış durumdayım. Bu yazarın kitaplarını hep raflarda görürdüm de hiç ilgimi çekmezdi. Ama ne zaman bir kore filminde yazarın new york üçlemesi kitabına gönderme yaptılar. O zamandan beri adama taktım. "brooklyn Çılgınlıkları" nı okudum ilkin. Allahım ne ilginç bir yazar bu demiştim. Hiç kimselere benzemiyor. Dilinin kemiği yok sanki. Herşeyi öyle rahat anlatıyor ki. Sonra başka kitap daha, bir başkası, bir başkası daha. Paul Auster hayranı oldum çıktım. Hatta böyle facebook'ta onun aforizmasını falan paylaşıyorlar ya sinir oluyorum. Hıh, diyorum ben onun kitaplarını okuyum siz adamın iki cümlesiyle hava atın. (Ukala oluyorum demiştim.)

Şimdi bunlar iyi güzel de sana hangi kitaptan bahsetseler bilmiyorsun işte o kötü. Eee, yazar takip etmekten ancak sınırlı alanda uzmanlaşıyorsun.
"İhsan oktay anar'ı okudun mu?" Hayır!
"Monte kristo kontunu okudun mu?" Hayır!
"Savaş ve barış'ı okumadın mı, inanmıyorum."
Hayır hayır hayır!

Bu gibi sorulara "dünyada bir sürü kitap var." diye genel bir cevap verip geçmek daha çok işime geliyor açıkçası. Nedense "Ben yazar takip ediyorum." demek çok saçma geliyor. Neden derseniz bu stil okuma bana da saçma geliyor da ondan. Halbuki her yazarın, akımın önemli, bilindik eserlerini okusam ortamlarda kitap hakkında  tartışmak daha eğlenceli olabilirdi. Şimdiyse ne ben onların okuduğunu okumuşum ne de onlar benim.

Çağrışım Notu: Galiba tüm insanlar okudukları kitap söz konusu olunca üç yaşındaki çocuktan farksız oluyorlar. ("Benim okuduğum kitabı sen nasıl bilmezsin!) Kardeşim bir git işine ya Yani sen de ben de çok okuyorum diye illaki senin kitaplarını mı okumuş olmam gerekiyor? Tolstoy'u okumak mı zorundayım? Ben sana diyor muyum niye çehov okumuyorsun diye. O da Rus!

Çağrışım Notu: Bir de genelde herkesin sevdiği enis batur'u, gorki'yi, venedik taciri'ni, Halide Edip'i, cengiz aytmatov'u(İtiraf ediyorum), küçük iskender'i, Emile Zola'yı, muzaffer izgü'yü sevmiyorum. Buna da bozuluyorlar he, yahu ben ne diyeyim onlara.

9 yorum:

  1. Paulo Coelho'yu da incelediğin yazarlar arasına katmanı öneririm o zaman=)

    YanıtlaSil
  2. "o da Rus!" :)

    cengiz aytmatov'u ben de sevemedim. halide ye zaten gıcığım (tamamen önyargı) emile zolay seviyoum (tamamen önyargı)

    tostoyu nasıl okumazsın yaa inanamıyorum ben okudum onu sen de kendine kitap gibi kız diyosun (!)

    YanıtlaSil
  3. dralaye... önerin için teşekkür ederim. "kazanan yalnızdır" kitabını öneriyorlar özellikle. Bakalım... şu Paul Auster'in bitmesine bir kaç kitap kaldı zaten :)

    Zerzavat... bana gelen eleştiri ve ön yargılara bir örnek verdiğin için teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
  4. cadı derki :D

    benim hayallerim kitaplar kendi kadromu kurdum yazar yada kitap serisi takip etmem. ya yazar ismi ya kitap ismi yada arka kapak çekici gelmeli asla takıntılarım yoktur ki asla diğer kitap sevenler gibi olmamada cadı ya işte kendince bi kitap kazanı var
    hele klasik yabancı yazarlardan klasiklerden heççç hazzetmem desem :D

    not: bende o kedili picamadan ve terliklerden istiyoyummmm kıskandırık oldum bi an o kitap okuma keyfine :D
    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. & Kitap Cadısı &amp... eyvallah. Herkesin okuma yöntemi de serüveni de kendine değil mi?

    Çok güzel değil mi resim. Nette yazı için resim araştırırken "işte bu!" demiştim :)

    YanıtlaSil
  6. kitap gibi kız adına daha iyi bir post olamazdı! ayrıca terliklerini yerim ne tatlısın seeennnn

    YanıtlaSil
  7. Mia... teşekkür ederim. ııı, şey genelde bu şekilde takılmama rağmen o kişi ben değilim, resmi flickr'dan buldum :)

    (Biliyoruz zaten deyip düz mantığıma gülebilme ihtimali de var tabi.)

    YanıtlaSil
  8. Ben kitaplardan, şiirlerden, filozoflardan alıntı yapan insanlara çok imrenirim yaa. Niyeyse ben çok çabuk unutuyorum okuduklarımı. Keşke ben de senin gibi alıntı yapabilseydim. Çok şanslısın bence, güzel bir özelliğin var. Arkadaşların da değerini bilmeli bence. Ben olsam baş tacı ederdim seni:)

    YanıtlaSil
  9. şirvan... çok teşekkür ederim. Vallahi iltifatların karşısında ezildim kaldım. :)

    YanıtlaSil

Yorum alın, yorum yapın. Bloglara can verin.