Sayfalar

22 Temmuz 2010 Perşembe

Bİr Kaç Ukala Gezi Öğüdü

Bu gezi fragmanında başıma türlü türlü aksilikler çıkması iyi oldu aslında. Böylelikle "asıl Türkiye turum" için kendime küçük küçük notlar çıkarmış oldum. Bunları da, ukalalığımı mazur görün, buraya yazmak istedim.

Şimdi maddelere geçmeden önce en önemli şeye değinmekte yarar var.

Geziye çıkarken kalabalık çıkmaktansa "en iyi arkadaşım" diye nitelendireceğiniz kişilerden ziyade sizi eğlendiren, kafa dengi, çıkan aksiliklerde mantıklı davranan, mızırdanmayan ve en önemlisi kendinizi ona karşı fazla sorumlu hissetmeyeceğiniz bir ya da iki kişi seçmeniz çok daha iyi olur. Bazı yerlere yalnız gitmek de eğlenceli olabilir fakat o zaman da hiç bir fotoğraf karesinde görünmeme gibi kötü bir durum da söz konusu. Ben de  geçen sene yalnız gittiğim Konya gezimin bitiminde albüme bakarken bu korkunç gerçeği keşfetmiştim maalesef. Ayrıca "el bagajı olarak tarif edeceğimiz" çekçekli küçük bir valize sığacak kadar eşyamız olmalı ama ihtiyacımız olan elzem şeyler de içinde bulunmalı. Sonuçta gezeceğiz mi hamallık mı edeceğiz. Artık izninizle maddeleri sıralayım.

1. Eğer şehir ya da kasaba gibi yerleri geziyorsak yanımıza gereksiz yere fazla su almamamız iyi olur. Hem artık neredeyse her yere bim açılmış durumda. Bu ihtiyacı oldukça ucuza oralardan karşılayabiliriz.

2. Yanımızda mutlaka olips, lolipop gibi şekerler bulundurmalıyız. Yoksa yolculuğun heyecenına kapılıp kan şekerimizin ne kadar düştüğünü fark edemeyip birden halsizleşiveririz maazallah. Bir de mutlaka ama mutlaka ağrı kesici ve -midesi kolay bulananlar için- bulantı hapları.

3. Genel hatlarıyla da olsa gezi planı yapmalı ve gidilecek yerlerin biletlerini önceden kestirmeliyiz. Bunun en ucuz yolu tren tur kartı almak. Böylece kaçırdığımız bir yolculukta paramız yanmamış olur.

4. Üşümemek, garlarda, terminallerde uyurken üstümüzü örtmek için yanımıza mutlaka şal, hırka gibi bizi sıcak tutacak birşey almalıyız.  Benim Arifiye'de beklerken resmen mıçım donmuştu. İncecik gömlekle ortada kala kalmıştım. Sakın siz de öyle olmayın. (Zaten bu Arifiye'den korkmaya başladım. Şu büyük memur grevinde de orada tam altı saat mahsur kalmıştım. Ama bu çok uzun bir mevzu ona da bir ara değinirim artık.)

5. Minicik, ufacık bir seyahat yastığı ile daha rahat uykumuzu alabilir böylelikle daha dinç gezmiş oluruz.

6. Pratik temizlik malzemeleri olarak peçete, minicik tüplerde pürel, sabun, deodorant, ıslak mendil, şampuan, diş macunu, krem gibi şeyleri yanımıza almalıyız. Girdiğimiz tuvaletlerde sabun olsa bile kendi sabunumuzu kullanmakta yarar var. Zira çoğunda o kadar uyduruk sıvı sabun var ki.

7. Olası aç kalmalar için yanımıza kokmayan, çabuk bozulmayan, az yağlı yiyecekler almalıyız. Eğer bir yere oturup yemek yiyeceksek uzun süreli tok tutan protein açısından zengin gıdaları tercih etmeliyiz. Et ve baklagil gibi.

8. Fotoğraf makinesinde şarjlıdan ziyade pilli olanını tercih edersek daha rahat ederiz. Pil her yerde bulunur sonuçta. Bir de ben makinenin piksel ayarını biraz düşürerek kullanmayı tercih ediyorum. Böylece hafıza kartı normalden çok daha fazla fotoğraf almış oluyor. 

9. Yanımıza kitap alacaksak fazla ağır olmamasına dikkat etmeliyiz. (örneğin; benim yaptığım gibi 1000 küsür sayfalık nal gibi karamazov kardeşler'i yanınıza almaya çalışmayın.) Onu da mümkün olduğunca bitirmemeye çalışsak iyi ederiz. Böylelikle kitap bitince boşluğa düşecek gibi de olmayız. Eğer okumadan duramam ben diyorsanız okuduktan sonra atabileceğiniz gazete, dergi gibi şeyler almakta yarar var. Ya da en güzeli telefonunuz destekliyorsa e-kitap okumak.

10. Ayrıca yanımıza aldığımız şeylerin ultra küçük ve hafif olmasına da gayret etmek gerekiyor. çok giysi taşımaktansa fırsatını buldukça yıkayabileceğimiz, çabuk kuruyan bir kaç giysi daha çok işimizi görür. Ama en önemlisi iç çamaşırı olduğuna göre ben ucuz ucuz alıp her seferinde atmayı tercih edenlerdenim. Zira kirlilerini yanımızda taşımak ya da onları yıkayıp kurutmak tam bir işkenceye dönüşebiliyor.

11. Gezi de imkanlar el verdiğince her an internete bağlanabileceğimiz bir telefon ya da netbook ve vınn gibi aletlerimiz olmalı. Bunun şu gibi bir yararları var. Bir kere biletleri net üzerinden hızlıca rezerve ettirebilir veya satın almış oluruz. Böylece gezi zevkimizin içine de turp sıkılmamış olur. Hem anında gezi notlarımızı paylaşabilir, anında hava durumunu öğrenebilir ve gittiğimiz yerin hakkında çeşitli bilgiler edinebiliriz. Hem artık bir çok cafe, lokanta, müşteri çekmek adına, onları şarj etme imkanı tanıyorlar.

12. Yolculuğa çıkmadan önce olası aksilikler, yorgunluklar, banyo ihtiyacı için düzgün ve ucuz oteller belirlemekte yarar var. Bunun için küçük oteller kitabının sitesi ziyaret edilebilir aslında.

13. Diğer unutulmaması gereken şeylerse telefonumuzda gerektiğinden fazla tl yüklü olmalı sonuçta ne zaman ne olacağı asla belli olmuyor. Ayrıca mutlaka ve mutlaka yanımıza hesabımızdan daha fazla para almalı ve olası hırsızlığa karşı paramızın hepsini nakit olarak taşımamalıyız.

14. Son olarak eğer hatıra eşya satın almayı seviyorsanız satın aldıklarınızı fırsat buldukça kargoyla eve göndermek çok akıllıca bir davranış olur. Yoksa onların hamalı olmaktan illallah geliyor insana. Ve lütfen her hatıra eşya isteyen eşe dosta da aldırmayın. Sonuçta paramız sınırsız değil ki, çok istiyorlarsa buyursunlar paralarını kendileri göndersinler.

2 yorum:

  1. 9 numarayı özellikle takdir ediyorum. Kalın olmayan kitap ve çabuk okumamak. Belki etik olmayacak ama gezi kitaplarının sadece gerekli bölümlerinin fotokopileriyle gezilebilir. Sadece Adıyaman'a gidecekken mesela, ne gerek var tüm Türkiye kitabını taşımaya? Hem ticari amaçlı kullanılmayacağı için illegal de değil bence.

    YanıtlaSil
  2. Geveze Mimar Geziyor... Yok ya ticari bir amacı yoksa insan kendi kitabından fotokobi çektirebilir diye duymuştum. Zaten işimiz bitince atacağız onları değil mi :)

    YanıtlaSil

Yorum alın, yorum yapın. Bloglara can verin.